Sabtu, 22 September 2012

Sudahkan Anda Mempunyai Akaun LinkedIn?



LinkedIn merupakan satu lagi media sosial penting masa kini yang mana digunakan untuk meluaskan rangkaian terutama untuk mencari pekerjaan atau untuk perniagaan. Lebih dari 175 juta profesional menggunakan LinkedIn untuk bertukar maklumat, pendapat dan peluang. Antara kelebihan LinkedIn adalah dapat mengawal indentiti professional anda (resume) secara online selain memperoleh pengetahuan yang diperlukan untuk mencapai matlamat anda. Anda juga boleh cuba mendaftar LinkedIn secara percuma sekarang!


*p/s - Jangan lupa menambah penulis dalam rangkaian anda selepas mendaftar ok! Klik saja my.linkedin.com/in/harrisfadzilah

Selasa, 11 September 2012

Antara Fenomena Gangnam Style dan Berkongsi Maklumat


Rasanya ramai yang tahu tentang video Gangnam Style dari Korea yang menjadi fenomena zaman sekarang. Semua orang berkatakan tentang lagu tersebut dilaman-laman blog dan media sosial. Di radio dan di merata pasaraya-pasaraya semua memutarkan lagu tersebut. Apa yang istimewa sangat tentang video yang telah ditonton oleh lebih 130 juta penonton tersebut? Sebenarnya penulis bukan ingin memfokuskan tentang video Gangnam Style ini tetapi mengenai perkongsian maklumat.

Pada pemerhatian penulis, zaman revolusi media sosial yang semakin mudah ini menyebabkan kita mudah untuk berkongsi maklumat. Tetapi malangnya kita tidak menyelidik dulu maklumat yang hendak dikongsi itu. Adakah maklumat tersebut benar atau tidak semuanya seperti dipandang mudah oleh pengguna media sosial. Ada saja gambar atau ulasan dari seseorang, kita akan mudah percaya dan terus klik butang kongsi tanda menyelidik dengan teliti pengisian maklumat tersebut.


 Kita boleh berfikir & mengkaji dengan lebih dalam. Antaranya rujukan dengan mereka yang lebih arif.

Sudah menjadi trend bila ada sesuatu fenomena sahaja seperti contoh Gangnam Style, mesti akan ada orang mengatakan yang ianya menghina agama atau sebagainya. Bila ada fenomena seperti produk atau nama yang meletup-letup, akan ada pula yang post produk ni diperbuat dari bahan yang tidak halal. Belum lagi masuk bab-bab politik. Apa yang penulis ingin sampaikan disini adalah, sebagai pengguna yang bijak kita mesti berfikir dengan baik sebelum menilai sesuatu maklumat yang disebarkan.

Penulis bukannya ingin menentang nilai-nilai keagamaan atau perkara yang baik apatah lagi menyokong video Gangnam Style tersebut. Apa yang penulis ingin ingatkan disini, maklumat yang disampaikan mungkin ada niat jahat disebaliknya seperti ingin mempersendakan agama, menggugat keharmonian bangsa atau sengaja untuk menaikkan trafik blog atau LIKE fan page masing-masing. Ini kerana cerita-cerita sensasi seperti itu mudah untuk orang klik, like dan baca. Termasuk entry yang penulis buat ini :)

*nota : Rumusan yang lebih serius, penulis tak menyokong mana-mana pihak tetapi kita perlu melihat lebih dari apa yang orang nyatakan. Berfikir diluar kotak baik buruk sesuatu maklumat itu disebarkan. Ataupun dengar nasihat dari mereka yang lebih tinggi ilmunya seperti ustaz & ahli akademik. Wallahualam.

Posting lain yang berkenaan perkongsian maklumat : http://www.harrisfadzilah.com/2012/05/4-etika-dalam-menulis-dan-berkongsi.html

Khamis, 30 Ogos 2012

Laman Web E-Dagang Love That Shawl Dilancarkan!



Alhamdulillah setelah beberapa bulan belajar dan membangunkan laman web ini akhirnya dapat disiapkan menjelang Syawal tempohari. Berkat kesungguhan mengharungi pelbagai pahit jerih cabaran kini telah berjaya membuahkan hasil. Penulis dengan ini melancarkan laman web rasmi Love That Shawl dengan alamat www.lovethatshawl.com. Masih lagi dalam peringkat percubaan tetapi sistem telah berjalan dengan baik dan pengguna sudah boleh mendaftar sebagai pembeli secara PERCUMA! Terima kasih tidak terhingga kepada pihak Love That Shawl kerana memberi kepercayaan kepada saya membangunkan laman web ini.

*p/s - Akan meneruskan projek seterusnya. Apakah ia? Tunggu...

Rabu, 11 Julai 2012

Menilai Pencapaian Laman Web & Blog Anda Menggunakan Alexa.com

Sejauh mana pencapaian laman web atau blog anda setakat ini? Adakah anda tau berapa ramai pelawat yang mengunjung laman anda? Apakah kata carian yang paling popular dalam laman anda? Adakah laman anda termasuk dalam ranking dunia? Semuanya boleh dilihat melalui laman web alexa.com. Alexa adalah laman web yang mengira ranking laman-laman yang ada diinternet berdasarkan trafik, kata carian dan backlink yang dibuat. Masuk ke laman alexa.com, masukkan url laman web atau blog anda dan klik search. Cuba lihat adakah laman anda mencapai apa yang anda inginkan?



Jika anda mempunyai trafik yang baik dalam Malaysia, akan terdapat juga nombor ranking dibahagian tulisan 'No regional data' seperti gambarajah diatas. 'Site Linking In' bermaksud jumlah pautan laman anda yang ada diletakkan dalam laman-laman orang lain. Anda boleh juga meihat kata carian popular yang ada dalam laman anda dengan klik butang 'Get Details'. Semoga berjaya!

Selasa, 26 Jun 2012

Berehat Seketika Dari Menulis Blog Sempena Ramadan & Aidilfitri


Assalamualaikum semua pembaca! Disini penulis ingin umumkan yang blog ini mungkin kekurangan posting dalam bulan Julai & Ogos kerana penulis menumpukan kepada pembangunan satu laman web e-dagang iaitu www.lovethatshawl.com. Penulis juga akan sibuk dengan urusan bisnes dibulan Ramadan dan menyambut hari raya nanti. Tetapi jika ada kesempatan dan idea, penulis akan cuba masukkan juga posting baru untuk usahawan internet diluar sana. Mungkin pada posting-posting akan datang penulis kongsikan bagaimana untuk membangunkan laman web e-dagang yang mudah menggunakan Open Cart. Teruskan bersama penulis!

Selasa, 19 Jun 2012

Pertempuran Samsung & Apple. Android vs IOS

Jika anda membaca Mingguan Malaysia Ahad lepas, pasti anda ada terbaca tentang artikel ini dalam ruangan Tekno. Persoalan anda mengenai mana yang lebih bagus antara Samsung & Apple mungkin akan terjawab dengan membaca artikel ini;


Dua syarikat telekomunikasi gergasi Samsung Electronics Co. dan Apple Inc. kini berlumba-lumba memberikan yang terbaik untuk memikat hati pelanggan.

Masing-masing menawarkan keluarga peranti dengan menggunakan platform berbeza dan kaedah pemasaran yang menarik.

Persoalannya siapakah akan kekal memegang takhta untuk tahun-tahun akan datang?

Seperti diketahui, Apple hanya mengeluarkan satu telefon pintar dan satu tablet setiap tahun selain menggunakan platform yang dibangunkan sendiri secara dalaman.

Perkara ini memberikan Apple lebih kawalan dan pada masa sama mengoptimumkan peranti mereka dengan menyeluruh bagi telefon pintar dan juga tabletnya sendiri.

Populariti iPhone dan juga iPad amat meluas, sehingga memberikan tekanan kepada pelbagai pengeluar peranti yang lain.

Samsung pula menggunakan strategi berbeza dalam mengukuhkan kedudukannya dalam arena industri peranti mudah-alih.

Samsung mempunyai pelbagai jenis tawaran peranti, memfokuskan bukan sahaja pada peranti dengan spesifikasi tinggi bahkan spesifikasi rendah bagi membolehkan semua pihak memiliki telefon pintar.

Ia menggunakan pelbagai platform termasuk BadaOS, Android, Windows Phone dan akan datang - Tizen. Kini Android amat popular berbanding yang lain.

Kedua-dua gergasi semakin popular dari hari ke hari, masing-masing mempunyai penyokong tersendiri.

Selain perang antara peminat, kedua-dua gergasi ini sering bertemu di mahkamah melibatkan beberapa kes saman.

Sekali lagi persoalannya, siapakah yang akan memenangi persaingan ini? Atau adakah kedua-duanya akan kekal sebagai dua nama besar dalam industri peranti mudah-alih dunia?

Apple dan Samsung seharusnya jelas bahawa industri telefon pintar semakin terbahagi kepada ada atau tidak.

Kedua-dua syarikat dijangka melaporkan rekod pendapatan masing-masing untuk tempoh tiga bulan pertama tahun ini, sebahagian besarnya hasil kekuatan jualan telefon pintar.

Tidak syak lagi, kedua-dua syarikat gergasi ini berjaya menguasai hampir separuh pasaran telefon pintar, meninggalkan pesaing lain seperti Nokia Corp., HTC Corp. dan Research In Motion Ltd. (BlackBerry).

Apple dan Samsung, musuh dari dua benua berjaya menggunakan ‘senjata’ yang sangat berbeza.

Apple, syarikat yang paling berharga di dunia, menjual hanya satu telefon iaitu iPhone.

Syarikat Cupertino, California, menekankan reka bentuk dan keuntungan ke atas jualan, selain banyak melabur dalam jenama pengguna dan kedai-kedai runcit yang dikawal ketat.

Syarikat berkenaan mendapat faedah daripada ekosistem perisian dan aplikasi yang kukuh.

Sementara itu, Samsung adalah syarikat teknologi terbesar di dunia mengikut skala perolehan tahun lepas.

Syarikat Korea Selatan ini cepat belajar, membuat pertaruhan dengan mewujudkan versi pelbagai produk seperti telefon pintar Galaxy untuk memenuhi citarasa pengguna. Ia memaksimumkan keuntungan dengan mengawal pengeluaran sendiri.

Samsung membuktikan ia mampu untuk terus mara dengan pelbagai model daripada yang ringkas kepada paling canggih seperti Galaxy Notes dan Samsung Tab.

Pasaran

Menurut firma penyelidikan International Data Corporation (IDC), Apple dan Samsung masing-masing hampir menguasai 25 peratus pasaran global bagi telefon pintar yang dianggarkan mencapai AS$219 bilion dalam jualan tahun ini.

Bahagian pasaran Apple mencapai 23.5 peratus, meningkat 16 peratus berbanding akhir 2010.

Samsung pula memegang 22.8 peratus daripada pasaran suku yang sama, meningkat daripada 9.4 peratus.

Sebuah firma penyelidikan pasaran yang berpangkalan di London, Strategy Analytics melaporkan, gabungan Apple dan Samsung bakal merebut 91 peratus daripada keuntungan operasi semua pembuat telefon bimbit pada suku keempat.

“Pada peringkat ini, ia tidak kelihatan seperti kedua-duanya akan beralah," kata seorang penganalisis teknologi di Credit Suisse di Hong Kong, Manish Kaun.

Perjuangan untuk menjadi yang terbaik mencetuskan pertempuran antara Apple dan Samsung.

Pada April tahun lalu, Apple menyaman Samsung kerana paten reka bentuk dan telefon pintar.

Samsung menyerang balas dan pertempuran undang-undang mereka merebak ke mahkamah di sembilan buah negara.

Bekerjasama

Bagaimanapun kedua-dua gergasi juga telah belajar untuk bekerjasama antara satu sama lain.

Apple adalah pelanggan terbesar bagi bahagian komponen Samsung yang membuat skrin paparan dan cip.

Pertempuran dalam perundangan tidak memperlahankan jualan atau prestasi kewangan syarikat masing-masing.

Kedua-duanya, Apple dan Samsung enggan mengulas mengenainya.

"Ia tidak akan menjadi perlumbaan dua gergasi selama-lamanya," kata Ketua Penyelidikan bagi Bank Pelaburan Rutberg & Co, Rajeev Chand.

Beliau mencatatkan bahawa pemain yang lebih kecil seperti pembuat peralatan telekomunikasi, Huawei Technologies Co. bakal berkembang walaupun pada skala kecil.

“Industri telefon telah dicorakkan dengan kitaran produk yang bergerak pantas dan jika satu kitaran terlepas, menyebabkannya tergelincir.

"Industri ini bergerak dalam kitaran di mana beberapa syarikat menguasai beberapa ketika dan kemudian diganti dengan yang lain," kata Pengarah Eksekutif di Strategy Analytics, Neil Mawston.

"Pada tahun 1980-an, Motorola menerajui pasaran telefon bimbit, diikuti Ericsson dan menjelang 2000 Nokia mengunggulinya. Kini, masa Apple dan Samsung."

Pemain industri berkenaan sedang mengambil langkah berjaga-jaga untuk bertindak balas terhadap peningkatan penguasaan kedua-dua syarikat.

Momentum Samsung semakin menarik dengan penganalisis menjangkakan syarikat berkenaan, bergantung sepenuhnya kepada telefon yang dijana oleh perisian Android Google Inc., untuk menggandakan bilangan penjualan telefon pintar tahun ini.

Berdasarkan maklumat IDC, tahun lepas, Samsung menjual 94 juta unit berbanding 93.2 juta unit Apple.

Samsung telah dapat merebut pasaran pengganti Nokia dengan membawa pelbagai sistem operasi dan apabila muncul Android dengan meletakkan lebih banyak aplikasi yang menggunakan perisian berkenaan.

Samsung menggunakan strategi yang sama apabila produk elektronik yang lain, seperti televisyen dan pemain DVD melalui peralihan teknologi.

Samsung juga telah mendapat manfaat daripada keinginan menawarkan alternatif kepada iPhone, memberikan mereka lebih banyak produk untuk dipamerkan di kedai dalam beberapa kategori harga.

Seperti Apple, skala Samsung membolehkan ia membayar harga yang lebih rendah bagi komponen daripada pesaing.

Samsung telah mencipta lima peringkat telefon berasaskan Android yang dibezakan oleh harga dan ciri-ciri dengan setiap satunya mempunyai kelebihan tersendiri.

Sumber dari SINI.

Selasa, 12 Jun 2012

Kepentingan Menulis Bagi Usahawan Internet (Pengalaman Sendiri)


Menulis mungkin merupakan satu perkara yang kita tak biasa buat atau tidak berapa mahir untuk melakukannya. Namun menulis merupakan satu perkara yang banyak memberi manfaat. Tidak kira sesiapa pun, mereka perlu menulis sekurang-kurangnya diari sendiri ataupun mencatat pembelanjaan harian. Bagi usahawan internet pula, menulis merupakan salah satu kemahiran yang perlu ada kerana majoriti mereka menggunakan platform internet yang mana pelanggan membaca & melihat. Oleh itu, mereka perlu menulis untuk membuat perancangan, promosi dan sebagainya.

Berikut penulis kongsikan beberapa perkara yang penulis lakukan mengenai penulisan dalam kehidupan seharian;

1) Menulis perancangan tahunan dalam planner

Ini telah lama penulis praktikkan dimana penulis akan membeli sebuah planner yang ada ruangan bulanan satu muka penuh dan juga tahunan satu muka penuh. Pada setiap penghujung tahun, penulis akan membuat perancangan tahunan untuk tahun seterusnya.

2) Menulis petancangan bulanan dalam planner

Setelah membuat perancangan tahunan, setiap hujung bulan, penulis akan menyenaraikan tugas-tugas yang perlu dilakukan dalam bulan akan datang. Ini termasuklah jadual untuk mengemaskini blog dan menaip e-book (jika ada).

3) Menulis keutamaan (priority) tugas yang disenaraikan

Jika sudah menyenaraikan tugas, adalah penting untuk menetapkan kepentingan tugas mana yang perlu dilakukan dahulu dan mana yang perlu dilakukan kemudian. Ini bagi memastikan tugas penting tidak ketinggalan dan akan selesai dengan cepat.

4) Menulis idea 'on the spot' dalam buku catitan

Kadangkala penulis mendapat idea secara tiba-tiba dan idea tersebut tidak dibiarkan begitu saja. Penulis akan membuat catitan dalam satu buku. Apabila ada masa terluang, idea tersebut akan disusun semula untuk melihat adakah ia dapat diserapkan dalam tugas-tugas utama penulis

5) Menulis perkara-perkara yang dah lepas

Ini bukanlah diari tetapi kadangkala mencatat perkara-perkara yang telah terjadi juga penting. Contohnya seperti perbelanjaan ataupun data bernombor yang mana mungkin dapat dibuat kajian atau statistik untuk kegunaan akan datang. Statistik penting dimana ia akan membantu anda membuat perancangan.

Semoga dengan perkongsian tersebut dapat memberi inspirasi kepada anda terutama usahawan internet. Sebagai orang yang menggunakan teknologi, anda bukan hanya perlu menaip blog atau status-status promosi dilaman media sosial. Tetapi menulis perancangan dan idea diluar media elektronik juga merupakan satu perkara yang penting. Latihan untuk menulis juga perlu dilakukan. Dulu penulis bukannya pandai untuk menulis tetapi rajin untuk mencari ilmu dan cuba menulis blog setiap minggu. Setelah bertahun cuba menulis, akhirnya boleh menyusun ayat walaupun tidak sehebat mana.Semoga anda juga berjaya!

Selasa, 5 Jun 2012

Adakah Blog Masih Relevan Pada Masa Kini?

Penulis selalu ditanya oleh rakan-rakan yang ingin menjalankan perniagaan internet dimana perlukah mereka membuat blog atau laman web untuk berniaga sedangkan mereka mempunyai Facebook. Pada penulis, blog dan web adalah sangat penting untuk perniagaan internet. Facebook pula akan menjadi penyokong yang kuat bagi blog dan web mereka. Berikut merupakan artikel dari mentor saya iaitu Irfan Khairi mengenai perkara ini;

Blog perniagaan adakah masih hidup atau mati ditelan media sosial yang lebih popular seperti YouTube, Twitter dan Facebook?

Kalau ditanya saya, jawapannya, blog dan blogging belum mati. Untuk perniagaan, blog masih lagi penting dan mempunyai manfaat yang tidak terdapat dalam media sosial yang lain. Antaranya:
  • Lebih fokus
    Blog adalah lebih fokus- pemilik blog perniagaan boleh memberi fokus pada mesej perniagaan apa yang ingin di sampaikan melalui blog. Bukan sahaja dari segi mesej, tetapi juga tema keseluruhan blog adalah bersaskan perniagaan yang dijalankan. Tidak seperti Facebook, di wall pemilik facebook akan terdapat berbagai-bagai mesej- dari kenalan, keluarga, perniagaan lain, dan juga pesaing sekiranya pemilik tersebut “like” laman FB pesaing. Inilah “fokus yang hilang” yang dimaksudkan.
  • Enjin pencari
    Enjin pencari seperti Google, Yahoo atau MSN suka pada laman web yang banyak maklumat dan sering dikemaskini. Blog, boleh mengoptimakan laman web kita di enjin pencari dan membawanya ke muka hadapan enjin pencari. Struktur blog dari segi programming adalah kemas- enjin pencari suka pada laman web yang mempunyai struktur yang kemas. Lakukan carian “perniagaan”, “kewangan”, “slogan perniagaan” dan banyak lagi di google… dan anda akan jumpa blog ini di muka pertama. Walaupun artikel telah ditulis bertahun-tahun lamanya!
  • Jenama sendiri
    Melalui blog, jenama sendiri dapat dibina menggunakan nama domain sendiri seperti www.irfankhairi.com. Bukan lagi menjdi satu subdomain seperti www.facebook.com/irfankhairi.fb, atau www.twitter.com/irfankhairi, atau www.youtube.com/irfanTV
Jadi, sama ada anda perlu memulakan blog atau tidak, pastinya jawapan saya adalah YA! Tak kira apa sahaja perniagaan Internet yang dijalankan, lebih banyak platform anda gunakan, lebih baik untuk perniagaan anda. Soalannya perlu atau tidak saya miliki blog, jawapannya adalah, perlu, tetapi bukan blog sahaja… malah, BLOG PERNIAGAAN, facebook perniagaan, twitter perniagaan, youtube perniagaan dan banyak lagi!

Diambil dari SINI.

Rumusannya blog atau web mempunyai kekuatan tersendiri. Sebaik-baiknya usahawan internet menumpukan lebih dari satu platform berniaga agar ia lebih mantap. Gabungan web, blog, Facebook, Youtube dan media sosial yang lain akan menguatkan lagi perniagaan anda. Pastikan anda menyediakan jadual yang baik agar semua platform yang digunakan sentiasa dikemaskini dan diuruskan dengan baik. Semoga berjaya!

Selasa, 29 Mei 2012

Untuk Nak Berjaya Perlu Mencari Mentor Yang Telah Berjaya

Topik kali ini tidak menyentuh tentang teknikal tetapi dari segi motivasi untuk menjalankan perniagaan internet. Sepertimana ramai yang tahu, dalam perniagaan antara perkara yang penting adalah pemasaran atau promosi. Perniagaan juga memerlukan kita mengikut langkah dan teknik-teknik mereka yang telah berjaya iaitu mentor. Selain itu mentor diperlukan untuk meningkatkan motivasi diri untuk terus berdaya saing dalam perniagaan. Tanpa mentor mungkin perniagaan anda sedikit pincang kerana tidak mengikut laluan yang betul.

Bagi penulis, ada 2 orang mentor yang selalu menjadi idola dalam perniagaan iaitu IRFAN KHAIRI dan DR. AZIZAN OSMAN. Banyak seminar dan bengkel yang telah disertai dan ia sangat membantu dalam menjalankan tugas seharian. Bukan sahaja dari aspek fizikal tetapi lebih penting emosi penulis dimana bekerja sendiri sangat sukar dengan pelbagai cabaran seperti gangguan orang sekeliling dan mengatur masa. Motivasi diri perlu dikekalkan selalu dengan menghadiri seminar atau membaca buku-buku mereka.

Berikut merupakan pautan 2 orang mentor penulis untuk perkongsian bersama. Mereka ada menjalankan seminar dan bengkel dalam masa terdekat  ini. Jadi boleh lah lawati dan mana tahu ia akan mengubah nasib perniagaan anda pada masa akan datang.

IRFAN KHAIRI
DR. AZIZAN OSMAN

Jika anda suka artikel ini, sila kongsikan ke media sosial seperti dibawah;

Selasa, 22 Mei 2012

Teknik Mencari Maklumat Dengan Pakcik Google



Teknologi maklumat zaman ini memudahkan kita mencari apa saja maklumat yang diingini. Sepertimana ramai yang tahu, internet menyediakan ruang untuk mencari maklumat iaitu dipanggil enjin pencari (search engine). Enjin pencari yang paling popular digunakan sekarang adalah Google. Selain Google, Yahoo & Youtube juga antara enjin pencari yang popular. Youtube boleh dikategorikan sebagai enjin  pencari yang memaparkan maklumat dalam bentuk video.

Jika anda ingin mencari maklumat, terdapat juga teknik-teknik yang betul agar anda memperolehi apa yang diingini. Antaranya adalah;

1) Gunakan lebih dari 2 patah perkataan

Contoh jika anda ingin mencari maklumat mengenai resepi asam pedas dari negeri johor, lebih baik anda menaip "resepi asam pedas" atau "resepi asam pedas johor" daripada hanya menaip "asam pedas" sahaja. Ataupun anda ingin mencari jurufoto kahwin, boleh taip "jurufoto kahwin Mersing" atau "Mersing wedding photographer" yang merujuk terus kepada mereka yang memberikan khidmat dalam kawasan anda.

2) Klik bahagian image jika anda ingin mencari gambar sahaja.

Jika anda perhatikan gambar antaramuka Google diatas, terdapat pelbagai kategori carian seperti image, maps & youtube (sebelah atas sekali). Jika anda mencari sesuatu gambar, taip kata carian dan klik pada image. Google akan memaparkan gambar-gambar sahaja berbanding hanya teks dan link laman web. Cara yang sama jika anda ingin mencari video dan sebagainya.


3) Pastikan ejaan yang betul.

Jika anda menaip ejaan yang salah, mungkin anda tidak memperolehi maklumat yang dicari. Jika kesilapan terjadi, perhatikan cadangan yang diberikan oleh Google kerana salah satu kelebihan menggunakan enjin pencari ini adalah ia dapat mencadangkan kata carian yang seakan hampir dengan kata carian anda yang tersilap ejaan tersebut.

4) Yang paling atas adalah yang paling banyak maklumat

Carian anda akan disenaraikan dengan laman yang paling banyak maklumat akan berada diatas sekali dalam mukasurat pertama. Ini bermakna anda akan memperolehi banyak maklumat dalam hasil carian mukasurat pertama dan semakin berkurang jika anda pergi ke mukasurat ke-10.


Semoga anda dapat menggunakan enjin pencari dengan baik dan memperolehi maklumat untuk kegunaan harian. Kepada penulis blog atau pembuat website, nantikan teknik-teknik untuk menaip atau mengisi maklumat pula dalam posting-posting akan datang. Jika anda suka artikel ini, sila kongsikan ke media sosial seperti dibawah; 

Selasa, 15 Mei 2012

Aplikasi Android Dalam Tablet Penulis

Entry kali ini penulis ingin kongsikan mengenai aplikasi Android yang penulis gunakan dalam tugas & kehidupan harian. Penulis hanya menggunakan tablet Samsung Galaxy Tab 7.0 lama dengan Android versi 2.3 Gingerbread. Penggunaan tablet sangat memudahkan tugasan harian penulis dimana dapat berinteraksi dengan pelanggan, menyemak e-mel dan melayari laman media sosial dimana saja penulis berada. Berikut adalah antara aplikasi yang penulis gunakan dalam tablet penulis;

 

Sistem android menyediakan beberapa aplikasi default yang memang tersedia didalamnya. Ia bergantung kepada jenis perkakasan. Jika perkakasan tersebut boleh membuat panggilan dan SMS, akan tersedia aplikasi untuk membuat call dan menaip SMS. Apa yang lebih penting adalah aplikasi untuk setting perkakasan serta menguruskan aplikasi seperti SETTING & TASK MANAGER. Aplikasi seperti FACEBOOK & TWITTERperlu dipasang sendiri oleh pengguna.


Jika diperhatikan diatas, penulis memasang hampir semua aplikasi bersembang utama seperti Facebook Messenger, Yahoo Messenger & Skype. Penulis juga memasang beberapa aplikasi penting dalam negara seperti Maybank2u.com untuk menyemak akaun bank dan juga PLUS untuk menyemak bayaran tol. Tidak ketinggalan aplikasi untuk menyemak saman. Terkini, penulis rasakan wajib menggunakan INSTAGRAM kerana ia sangat popular sekarang dan penulis juga peminat fotografi.




Aplikasi seterusnya lebih menjurus kepada hiburan dan juga keagamaan. Kebanyakkan aplikasi permainan yang dipasang adalah untuk anak-anak penulis. Penulis juga memasang aplikasi doa dan pendidikan untuk pembelajaran anak-anak. Jika diperhatikan, penulis ada memasang QR DROID iaitu aplikasi untuk mengimbas kod QR yang semakin popular digunakan dalam pemasaran dan pengiklanan. Aplikasi-aplikasi lain adalah yang berkenaan fotografi iaitu kamera dan editing gambar.

Sebenarnya banyak lagi aplikasi menarik yang anda boleh download melalui Google Play (yang dulunya Google Market) yang boleh memudahkan urusan harian anda. Ada aplikasi yang percuma dan ada juga aplikasi yang berbayar. Semoga aplikasi-aplikasi diatas dapat memberi sedikit inspirasi kepada anda yang mula berjinak menggunakan Android. Insya Allah banyak lagi tips penggunaan Android dan media sosial akan diberikan kepada anda. Jika anda suka artikel ini, sila kongsikan ke media sosial seperti dibawah; 

Selasa, 8 Mei 2012

4 Etika Dalam Menulis dan Berkongsi Maklumat Di Internet

Seringkali kita perhatikan, ramai orang yang menyebarkan maklumat secara bebas di laman-laman internet seperti blog dan Facebook. Maklumat-maklumat ini mudah tersebar dari seorang ke orang yang lain memandangkan kemudahan berkongsi maklumat hanya dengan satu klik atau satu butang. Sebagai pengguna yang bijak kita harus tahu etika-etika untuk menulis dan berkongsi supaya gejala penyebaran maklumat tidak membawa kepada impak negatif. Berikut adalah sedikit panduan bagaimana untuk menulis dan berkongsi maklumat di internet;

1) Jangan melepaskan emosi

Selalunya ramai penulis menjadikan blog mereka sebagai diari online untuk mereka menulis apa yang telah mereka lalui. Sebaik-baiknya, jangan menulis perkara-perkara yang terlalu emosi seperti memaki-hamun, marah dan kecewa. Ada juga yang suka melepaskan perasaan di wall Facebook. Seelok-eloknya tuliskan status yang memberi kebaikan agar orang lain tidak perlu membaca perkara-perkara yang negatif. Jika anda berniaga menggunakan Facebook, status negatif sebegitu akan menjatuhkan kreadibiliti anda sebagai seorang usahawan.

2) Jangan sebarkan maklumat palsu

Sangat menyedihkan kerana sering berlaku pengguna internet menyebarkan maklumat yang palsu. Contohnya gossip-gossip artis atau politik yang kita tidak tahu sejauh mana kebenarannya. Elakkan berkongsi maklumat yang anda tidak pasti kesahihannya. Contoh telah banyak berlaku seperti orang yang sakit dikhabarkan telah meninggal dunia sedangkan orang itu masih hidup. Perkara sebegini akan menimbulkan rasa marah dan sedih kepada keluarga dan diri mangsa  sendiri.

3) Jangan mudah percaya sesuatu maklumat

Satu lagi perkongsian yang selalu berlaku adalah maklumat-maklumat yang menyatakan halal-haram atau sah-tidak sah, boleh-tidak boleh dan sebagainya. Di Facebook contohnya, mudah berkongsi maklumat yang menyatakan produk ini tidak halal atau artis ini telah mengandung luar nikah. Mempercayai sesuatu maklumat tanpa membuat kajian dan siasatan akan menyebabkan berita palsu mudah disampaikan kepada semua orang. Oleh itu sebelum berkongsi maklumat, kaji dulu kebenaran maklumat tersebut.

4) Jangan menjatuhkan reputasi orang lain

Penulisan anda juga mestilah telus. Jangan menulis atau berkongsi maklumat yang boleh menjatuhkan reputasi orang lain. Contohnya memburukkan perniagaan atau melakukan sindiran yang memburukkan seseorang individu atau syarikat. Penulisan anda juga tidak perlu menyakiti hati orang lain dengan terus menyebut nama mereka tanpa berlindung. Elakkan berkongsi perkara-perkara yang sensitif seperti masalah rumah tangga dan keluarga.

Panduan ini adalah untuk semua dan peringatan untuk diri penulis sendiri. Biarlah apa yang kita kongsikan dalam internet memberikan kebaikan kepada semua dan bukannya memberikan impak negatif. Teruskan menulis dan berkongsi maklumat dengan penuh etika. Insya Allah masyarakat akan turut menjadi positif. Jika anda suka artikel ini, sila kongsikan ke media sosial seperti dibawah; 

Selasa, 1 Mei 2012

Cara Mengawal Skrin & Fungsi Android Anda


Generasi-generasi muda selalunya tiada masalah dalam menggunakan teknologi baru. Contohnya penggunaan skrin sentuh dalam Android, kanak-kanak tadika pun sudah pandai menggunakannya. Namun bagi golongan lama mungkin agak sukar untuk menyesuaikan diri. Jika dulu ada kalangan mereka ''geli-geli'' untuk memegang tetikus, sekarang muncul pula skrin sentuh yang memerlukan mereka mengetahui banyak perkara baru. Disini saya berikan sedikit tips penggunaan skrin sentuh untuk aplikasi Android supaya dapat memberi sedikit pengetahuan baru. Insya Allah.

1) Tekan dan seret atau tolak : Untuk tatal (scroll) antaramuka ke atas atau ke bawah.

2) Tekan 2 jari dan tolak ke luar : Untuk zoom antaramuka menjadi besar.

3) Tekan 2 jari dan tarik ke dalam : Untuk zoom antaramuka menjadi kecil.

4) Tekan lama (hold) di kawasan kosong : Untuk mengeluarkan menu khas. Disini jika anda ingin menyalin teks, boleh tekan lama pada sesuatu teks sehingga keluar arahan copy paste. Banyak pengguna Android tidak tahu fungsi ini.

5) Tekan lama & seret : Untuk menggerakkan sesuatu aplikasi dalam antaramuka Android

Untuk mengetahui lebih banyak fungsi skrin sentuh Android, anda boleh membaca manual peranti mudah alih masing-masing. Seperti juga Microsoft Windows dalam PC anda, Android juga mempunyai beberapa aplikasi yang boleh dikawal mengikut kehendak pengguna. Anda juga boleh menonton video dibawah untuk contoh-contoh mengawal aplikasi Android anda. Semoga berjaya!


Jika anda suka artikel ini, sila kongsikan ke media sosial seperti dibawah; 

Rabu, 25 April 2012

Cara Mengundi Dalam DiGi WWWOW Internet For All Award

Disini penulis ingin memberi sedikit panduan cara bagaimana untuk anda mengundi dalam anugerah internet DiGi WWWOW! Sepertimana yang ramai tahu, anugerah ini dijalankan setiap tahun dan merupakan satu anugerah yang berprestij bagi pengguna internet di Malaysia. Mungkin panduan ini boleh digunakan untuk semua pengundi penulis ataupun sesiapa sahaja. Sila ikut panduan ini;

1)  Sebaik-baiknya anda login dahulu akaun facebook atau twitter anda.

2) Buka pencalonan dalam anugerah ini dengan klik butang/ badge tertentu atau pautan yang diberikan. Contohnya jika anda klik pautan pencalonan laman web penulis, klik http://goo.gl/inBe6 dan paparan seperti dibawah akan muncul.

3) Jika anda tidak login facebook atau twitter lagi, klik butang LOGIN seperti gambarajah dibawah;


4) Login samada akaun facebook atau twitter dengan klik salah satu butang yang disediakan.


5) Masukkan e-mel & password akaun facebook atau twitter anda dan klik DAFTAR MASUK. Jika anda terlihat aplikasi kesimbungan antara laman ini ke facebook/ twitter, hanya klik CONNECT.


6) Jika sudah berjaya login, anda hanya perlu klik butang VOTE NOW berwarna kuning dan klik OK. Jika mula-mula anda menggunakan akaun facebook, anda boleh logout akaun dan login pula akaun twitter untuk membuat undi yang kedua :)


7) Jangan lupa untuk KONGSI undian anda dengan rakan-rakan laindan tuliskan kata-kata positif tanda sokongan kepada penulis.


Anda boleh membuat 2 undi satu hari jika menggunakan akaun facebook dan twitter. Ingat anda juga boleh mengundi SETIAP HARI dan bukannya satu undi sahaja untuk satu pencalonan. Semoga dengan panduan ini serba sedikit dapat membantu pengundi membuat undian. Terima kasih atas sokongan semua! Jika anda suka artikel ini, sila kongsikan ke media sosial seperti dibawah;

Selasa, 24 April 2012

Ping Dan Menang Wang Tunai di blogr.my!


Kanak-kanak pun membaca blogr.my!

Blogr.my merupakan satu portal dimana anda boleh membaca dan ping entry blog anda sendiri. Dalam blogr.my, anda dapat membaca pelbagai artikel menarik yang mungkin anda sendiri tidak pernah membacanya sebelum ini. Sekarang, Blogr.my juga menganjurkan satu pertandingan iaitu Ping Dan Menang Wang Tunai di blogr.my! yang memberi peluang kepada anda memenangi hadiah tunai. Untuk menyertai pertandingan ini sila layari http://blogr.my/fr/7142. Semoga berjaya!

Selasa, 17 April 2012

Laman Web Bisnes Fotografi Dalam Pencalonan DiGi Wwwow Award 2012



Entry kali ini penulis ingin menceritakan sedikit mengenai DiGi Wwwow Internet For All Award 2012 yang telah membuka pencalonan sejak 24 Mac yang lalu. Wwwow Award merupakkan salah satu anugerah berprestij untuk pengguna internet di Malaysia. Anugerah ini diadakan setiap tahun dan sentiasa mendapat sambutan hangat dikalangan pengguna internet negara. Tahun ini, Wwwow Award telah menawarkan 14 kategori dengan pelbagai hadiah lumayan. Pencalonan akan berakhir 22 April ini dan undian akan bermula pada 23 April sehingga 13 Mei. Manakala pemenang akan diumumkan pada 9 Jun 2012.


Penulis tidak ketinggalan menyertai anugerah ini dengan pencalonan laman web NahamPhoto (bisnes utama penulis) dalam kategori Most Promising Webpreneur of the Year. Kenapa penulis tidak mencalonkan blog Rakan Media Sosial dalam anugerah ini? Jawapannya, penulis hanya ingin menumpukan promosi pada satu saja pencalonan yang diharapkan dapat memenangi kategori tersebut. Lagipun dalam kategori Blogger of the year memerlukan seorang blogger yang betul-betul tegar dan mempunyai laman yang kuat dari segi SEO, pengisian dan jumlah trafik. Oleh itu, jangan lupa untuk mengundi penulis dengan klik DISINI.

Penulis mencalonkan laman web NahamPhoto dengan tujuan memberi inspirasi kepada usahawan luar bandar. Ini kerana penulis merupakan seorang jurufoto perkahwinan yang tinggal diluar bandar. Walaupun tidak mempunyai pasaran yang besar secara fizikal tetapi saya menggunakan pendekatan internet untuk meluaskan pasaran. Syarikat penulis sendiri iaitu NahamPhoto kini lebih dikenali serata Malaysia apabila penulis melakukan pemasaran dan juga mencari prospek pelanggan dengan menggunakan laman web dan media sosial. Pada penulis, laman web dan media sosial adalah pejabat & booth maya untuk perniagaan internet.

*Peringatan : Undian bermula 23 April hingga 13 Mei 2012

 
INSPIRASI lain dari NahamPhoto boleh dilihat dibawah;



Dari masa ke semasa penulis akan berkongsikan inspirasi sempena anugerah ini di laman peminat FB NahamPhoto dan juga twitter @NahamPhoto dengan kata carian #DiGiWWWOW. Inspirasi ini merupakan konsep, formula & tips tentang cara penulis menjalankan bisnes harian dengan hanya online dirumah. Semoga mereka yang baru ingin menceburi bidang keusahawanan Internet dapat sesuatu dari perkongsian tersebut. Penulis ucapkan jutaan terima kasih kepada mereka yang menyokong dan mengundi pencalonan ini. Jangan lupa untuk klik DISINI. Anda juga boleh menghantar pencalonan dengan melayari laman web http://www.wwwow.my. Jika anda suka artikel ini, sila kongsikan ke media sosial seperti dibawah; 

Selasa, 10 April 2012

Apa Itu Butang Google Plusone (g +1)?

Seperti yang dijanjikan sebelum ini dalam posting mengenai Google Plus, penulis akan menerangkan pula apa fungsi butang Google Plusone atau g +1 dalam Google. Butang g +1 ini boleh didapati dimana-mana sahaja laman milik Google seperti Youtube, Blogspot & Android Market. Butang ini sama fungsinya dengan butang LIKE pada laman Facebook namun mempunyai kelebihan tersendiri. Ini kerana butang g +1 ini ada peranan dalam enjin pencari Google yang mana merupakan enjin pencari paling popular digunakan. Namun hanya mereka yang mempunyai akaun dengan Google sahaja yang boleh klik butang ini.

Jika anda mempunyai blog yang diletakkan dengan butang g +1 ini, anda sudah selangkah memudahkan blog anda dimasukkan ke dalam enjin pencari Google. Apabila butang g +1 ditekan oleh pelawat anda bermakna blog anda telah mendapat satu recommendation. Jika ada orang lain yang klik butang tersebut bermakna blog anda mendapat satu lagi recommendation menjadikan ia dua. Setiap kali butang ini ditekan bermakna semakin banyak recommendation yang akan membuatkan blog anda semakin mudah kelihatan dalam enjin carian. Populariti dan mata untuk blog anda dikira dengan recommendation ini.


Cuba lihat contoh gambarajah diatas. Ia merupakan gambarah menunjukkan circle dalam Google Plus. Si A adalah rakan dengan si N tetapi A bukannya rakan kepada si H dan si R. Jika A mempunyai blog dan N menekan butang g +1 dalam blog A, bermakna N telah membuat recommendation tentang blog A kepada rakan-rakan beliau dalam circle H dan R. Bayangkan A adalah Asrul Ahmad yang mempunyai blog dan telah ditekan butang g +1 oleh N. Cuba lihat gambarajah dibawah (klik gambar untuk besarkan);


Gambarajah diatas menunjukkan seseorang membuat carian dengan menaip perkataan "Jurufoto Mersing". Jika dalam carian biasa Google ataupun tiada sesiapa rakan dalam circle H dan R login akaun Google, blog A berada dalam muka surat ke 5. Tetapi apabila H yang merupakan rakan dalam circle N membuat carian yang sama, blog A berada dalam muka surat kedua (gambarajah bawah). Ini bermakna recommendation dari N tadi telah membawa blog A lebih tinggi rankingnya apabila si H membuat carian.


Berbeza dengan LIKE pada Facebook, jika anda klik dan ia akan kelihatan dalam wall anda sahaja. Hanya rakan-rakan dalam Facebook anda sahaja yang dapat melihat LIKE tersebut. Setiap LIKE yang ditekan tidak mempengaruhi enjin pencari Google berbanding butang g +1. Oleh sebab itu, butang g +1 ini sangat berkuasa jika diletakkan dalam web, blog dan tidak ketinggalan blog ini juga. Pastikan anda sudah mempunyai akaun Google seperti Gmail & Google Plus sebelum menggunakan butang ini.

Rumusannya, butang g +1 ini sangat baik untuk tujuan pemasaran terutama kepada mereka yang berniaga menggunakan internet. Malah ia sesuai untuk memperkenalkan apa sahaja kategori laman yang ada di internet ini. Ingat semakin ramai orang yang klik butang ini, semakin mudah untuk laman anda ditemui dalam enjin pencari Google. Sekarang tidak hairanlah jika anda menjumpai butang ini dimana-mana. Jika anda suka artikel ini jangan lupa untuk kongsikan ke media sosial lain seperti butang-butang dibawah.

Selasa, 3 April 2012

5 Artis (atau Ustaz?) Media Sosial Paling Popular

Sebut sahaja perkataan artis, pasti ramai yang suka. Apa tidaknya, ramai orang suka akan suara, lakonan atau apa saja yang menarik dalam diri seorang celebriti. Artis-artis di Malaysia tidak ketinggalan mengambil peluang menggunakan teknologi maklumat bagi mengekalkan peminat-peminat mereka. Jika sebelum ini penulis berkongsi tentang Twitter, ia sangat sesuai digunakan oleh artis-artis untuk membina jenama diri dan populariti. Terdapat juga artis-artis di Malaysia yang menggunakan media sosial untuk berhubung dengan peminat-peminat, bertanya khabar dan menerima kritikan. Berikut merupakan top 5 artis media sosial yang paling ramai pengikut di Malaysia sehingga Mac 2012;

NAMA                       PENGIKUT TWITTER      PEMINAT FACEBOOK
1. Lisa Surihani          636,471                              2,019,297
2. Scha Alyahya         308,116                             1,405,669
3. Zizan Raja Lawak    493,921                             1,381,359
4. Aaron Aziz              443,204                             1,131,121
5. Yuna Zarai               357,662                             1,125,329

Gambar dari mediamalaya.com

Sepertimana ramai yang tahu, Lisa Surihani merupakan ratu media sosial artis Malaysia dengan kini lebih 2 juta peminat fan page Facebook beliau. Walaupun  baru sahaja melangsungkan perkahwinan dengan Yusry KRU namun tidak menghalang peminat terus menyokong beliau. Zizan Raja Lawak pula merupakan artis lelaki yang paling ramai peminat tidak kira melalui Twitter atau Facebook. Jika anda lihat, ramai artis yang tahu mengambil peluang menggunakan media sosial untuk mempromosikan diri mereka malah ada yang meletakkan iklan-iklan promosi seperti meminta undi untuk anugerah dan sebagainya. Selain artis. kita perlu melihat juga mereka yang tinggi ilmu agama turut menggunakan media sosial. Cuba perhatikan;

1. Ustaz Azhar Idrus - 548,130

2. Ustaz Zahazan Mohamed - 494,350

3. Ustaz Mohd Kazim Elias - 330,186

4. Ustaz Don Daniyal - 163,971

5. Ustaz Dr. Zaharuddin - 13,045

Gambar dari wanwma.com

Nilai diatas adalah jumlah peminat fan page Facebook dimana mereka juga mempunyai jumlah peminatnya tersendiri. Walaupun tidak setanding artis namun kemunculan ahli ilmiah sebegini sepatutnya diambil perhatian kerana ia lebih membawa kebaikan kepada peminat. Ustaz Azhar Idrus contohnya mempunyai peminat lebih setengah juta dan terkenal dengan sesi soal jawab melalui Facebook. Ustaz Zahazan Mohamad pula terkenal dengan buku & penulisan mempunyai hampir setengah juta peminat. Tidak ketinggalan Ustaz Kazim Elias yang terkenal dengan video ceramah menarik, mempunyai ratusan ribu peminat. Walau siapa pun mereka, pengguna Facebook wahupun Twitter berhak memilih siapa yang mereka minati. Namun selok-eloknya pengguna media sosial dapat memperolehi pelbagai kebaikan dari apa yang mereka layari.

Jika anda suka artikel ini, sila kongsikan ke media sosial seperti dibawah; 

Selasa, 27 Mac 2012

10 Sebab Kenapa Menggunakan Twitter

 
Kali ini penulis ingin menulis mengenai Twitter. Mungkin ramai yang sudah tahu Twitter merupakan salah satu media sosial yang popular digunakan selain Facebook. Twitter telah menduduki tangga ke-9 keseluruhan  setakat ini dalam ranking laman paling ramai pengguna seluruh dunia. Twitter adalah satu media sosial yang hanya menggunakan teks ringkas tetapi boleh dipautkan dengan gambar, video dan fail-fail lain menggunakan URL yang disingkatkan. Ramai juga yang bertanya, perlukah saya menggunakan Twitter sedangkan saya sudah mempunyai Facebook atau blog? Mari kita lihat antara sebab kenapa anda perlu menggunakan Twitter;

1) Menggantikan SMS dan anda tidak perlu bayar setiap mesej yang ditaip. Ini kerana majoriti pengguna Twitter adalah menggunakan telefon pintar ataupun tablet.

2) "Micro Blogging" : Istilah yang menunjukkan Twitter sesuai untuk mereka yang suka berkongsi cerita & maklumat dengan menaip posting blog tetapi dengan menggunakan Twitter mereka menaip bawah 140 patah perkataan sahaja setiap posting.

3) Sentiasa mendapat info terkini dan ringkas jika mengikuti Twitter yang memberi berita & maklumat seperti keadaan trafik, maklumat dari polis, ramalan cuaca dan sebagainya.

4) Mendapat maklumbalas yang cepat kerana majoriti pengguna Twitter menggunakan peranti mobile yang sentiasa berada ditangan.

5) Dapat mengikuti perkara-perkara yang anda minat dengan lebih dekat seperti perkembangan pasukan bola sepak, gossip artis atau keputusan-keputusan pertandingan.

6) Membuat kajian, rujukan dan perisikan kerana status twitter boleh dicari tanpa sebarang sekatan.(bisnes)

7) Membina jenama samada perniagaan atau nama sendiri bagi meningkatkan kepercayaan dalam sesuatu bidang seperti perniagaan & politik.

8) Pemasaran dan pengiklanan yang mudah & efisyen dengan hanya menggunakan teks.  

9) Meluaskan rangkaian dengan berhubung dengan rakan atau keluarga malah dengan orang yang anda tidak kenali.

10) Memperbaiki kelemahan diri atau bisnes melalui status orang lain. Ini kerana semua maklumat Twitter boleh dicari dengan menaip sahaja kata carian yang anda ingini tanpa sebarang had.


Bagi penulis, Twitter sangat menarik kerana ia seperti satu hub yang menghubungkan semua media sosial yang penulis ada. Contohnya status dari Facebook, Fourthsquare ataupun Blogger boleh dihubungkan secara automatik ke dalam Twitter tanpa perlu menaip kali kedua. Twitter mungkin dilihat mempunyai kekurangan dimana sesiapa sahaja boleh melihat kelemahan anda atau perniagaan tetapi anda boleh mengambil pendekatan positif dengan menjadikan ia testimoni berguna untuk memperbaiki kelemahan tersebut. Walaubagaimanapun, Twitter tetap popular digunakan dan anda boleh lihat logonya dimana-mana laman web
.
*Jangan lupa untuk follow Twitter penulis DISINI. Jika anda suka artikel ini, sila kongsikan ke media sosial seperti dibawah; 

Isnin, 19 Mac 2012

3 Tip Berniaga Dalam Islam

Di dalam perniagaan lebih-lebih lagi perniagaan internet selalu diberitakan dengan isu penipuan oleh pihak-pihak tertentu seperti pelanggan. Ada yang membeli barang, membuat bayaran tetapi tidak dapat barangnya. Kepada mereka yang menjual tidak kira produk atau perkhidmatan haruslah mengikuti cara yang baik agar reputasi perniagaan anda terjamin. Kepada yang beragama islam seeloknya ikutilah landasan yang telah ditetapkan oleh agama seperti tips dibawah;

1) Berniagalah dengan amanah dan jangan sekali-kali cuba menipu dalam sukatan dan timbangan barulah perniagaan itu kekal berkat.
2) Sentiasalah membantu golongan-golongan yang kurang bernasib baik kerana malan itu tidaklah mengurangi walau sedikit pun harta yang ada sebaliknya semakin berkembang dan bertambah keberkatannya.
3) Perniagaan mendidik diri kita agar menjadi insan yang sabar, redha, tabah, jujur dan cekal. Dari sini, kita akan lebih bersyukur dengan rezeki dan nikmat yang dilimpahkan.

Dipetik dari MAJALAH IK (INSPIRASI KEJAYAAN).

Selasa, 13 Mac 2012

Membuat Promosi Menggunakan Kod QR

kod qr harrisfadzilah
Mungkin anda pernah melihat gambar seperti ini di akhbar atau majalah masa kini. Apakah sebenarnya fungsi gambar ini? Ia dipanggil kod QR atau nama penuhnya Quick Response Code. Kod ini sama juga seperti kod bar yang ada pada produk-produk tetapi ia adalah jenis kod 2 dimensi yang mulanya dicipta dalam industri automotif. "Invented by the Toyota subsidiary Denso Wave in 1994 to track vehicles during the manufacturing process, the QR Code is one of the most popular types of two-dimensional barcodes.[2] It was designed to allow its contents to be decoded at high speed." - wikipedia.

Jadi apakah yang boleh dilakukan dengan kod QR ini? Didalam akhbar atau majalah, kod QR digunakan untuk membuat promosi produk dan perkhidmatan mereka. Jika sebelum ini, pengiklanan selalu menggunakan ayat, "sila layari laman web.... untuk keterangan lanjut", tetapi kini mereka hanya menggunakan kod QR. Ia boleh membawa pembaca atau pengguna terus ke laman web mereka dengan hanya mengimbas kod QR yang dipaprkan di iklan tersebut tanpa perlu menaip. Ini merupakan satu era baru dalam pengiklanan memandangkan penggunaan internet mudah alih semakin popular.


qr droid


Bagaimana para pengiklan ingin membuat kod QR ini? adakah mereka perlu membayar atau mengupah pakar? Tidak, mereka hanya perlu mencari laman-laman web yang boleh mencipta kod QR secara percuma. Contoh laman web yang ada adalah qrstuff.com. Hanya taip dengan betul URL laman web anda dan simpan kod QR yang dibina. Kepada pengguna pula, anda hanya perlu download aplikasi-aplikasi percuma seperti QR Droid ke dalam telefon pintar atau tablet untuk mengimbas kod ini. Pastikan peranti anda mempunyai kamera kerana imbasan aplikasi ini menggunakan kamera.

*p/s - Cuba anda imbas kod QR diatas, apa yang akan keluar? Jika anda suka artikel ini, sila kongsikan ke media sosial seperti dibawah;

Isnin, 5 Mac 2012

Apa Itu Android? Apa itu Tablet?

samsung galaxy tab
 Jangan terperanjat masih ada orang yang tidak tahu mengenai tablet & android. Ini terbukti kerana ramai rakan-rakan penulis bertanyakan mengenai perkara ini. Oleh sebab itu penulis terpanggil untuk menulis sesuatu mengenai Android & tablet agar dapat memberikan sedikit info kepada semua pembaca. Sepertimana yang anda lihat sekarang ini, penggunakan tablet semakin meluas tidak kira peringkat usia. Kanak-kanak juga tidak ketinggalan menggunakannya tetapi adakah sekadar untuk bermain angry bird?

Tablet adalah sejenis perkakasan komputer yang dioperasikan menggunakan skrin sentuh atau pen stylus. Tablet selalunya mempunyai saiz yang lebih besar berbanding telefon pintar. Ia adalah perkakasan yang memerlukan talian internet tidak kira talian berbayar ataupun wi-fi. Komputer tablet juga dilengkapi dengan port yang boleh disambung ke USB komputer peribadi, pencetak dan sebagainya. Jenama tablet yang popular ketika ini adalah seperti Samsung Galaxy Tab, Apple Ipad dan beberapa jenama lain seperti Acer.

 logo android

Android pula adalah satu jenis sistem pengoperasian berasaskan LINUX bagi tablet atau telefon pintar. Jika komputer peribadi kita menggunakan sistem pengoperasian seperti Microsoft Windows, Android adalah sama fungsinya dan digunakan untuk menguruskan sistem dalaman sesebuah tablet atau telefon pintar. Apabila menggunakan Android, anda boleh muat turun pelbagai aplikasi di Android Market samada percuma atau pun berbayar. Sehingga Februari 2012 terdapat lebih 450,000 aplikasi boleh didapati dalam Android Market.

Bagi penulis, penggunaan tablet sangat penting dimana penulis dapat membalas e-mel, berkomunikasi dengan rakan-rakan melalui chatting dan mengemaskini status Facebook dimana jua dan bila-bila masa. Setakat ini penulis menggunakan Samsung Galaxy Tab 7 inci dan berpuas hati menggunakan Android. Walaupun pernah cuba menggunakan Apple IPad 10.1 inci namun jiwa penulis tetap pada Android. Namun itu tidak bermakna Android adalah terbaik kerana setiap orang mempunyai citarasanya sendiri. Perlu hormati pendirian orang lain :)

Jika anda suka artikel ini, sila kongsikan ke media sosial seperti dibawah;

Selasa, 28 Februari 2012

Ranking 20 Laman Web Malaysia Yang Popular

ranking alexa

Sepertimana yang kita tahu, google adalah aplikasi web yang paling popular digunakan diseluruh dunia seperti e-mel gmail, google search engine dan google maps. Facebook dan Youtube pula menyusul di tempat ke-2 & ke 3 dalam ranking web paling ramai penggunanya. Namun ketiga-tiga laman web tersebut adalah laman web dari luar negara. Adakah anda tahu laman web dari Malaysia yang paling popular di internet? Mari kita lihat senarai ranking 20 laman web Malaysia yang popular ini (sehingga Februari 2012);


Apa yang penulis dapat rumuskan dari senarai ini adalah, laman web pengiklanan seperti Mudah, Lelong dan Job Street memang mempunyai ramai pengguna kerana mereka mencari maklumat yang diingini atau membeli barang atau mencari pekerjaan yang merupakan asas penting kehidupan. Selain itu laman web berita seperti Utusan, Berita Harian, The Star menunjukkan bilangan pembaca online semakin meningkat. Tidak ketinggalan Maybank & CIMB yang menunjukkan perbankan internet semakin luas digunakan.

ranking alexa harrisfadzilah

Senarai ranking ini telah diambil dari laman web alexa.com dimana laman ini digunakan untuk melihat ranking dan statistik laman web seluruh dunia. Ranking dikira dari aspek bilangan pelawat, back link dan SEO. Jika anda mempunyai laman web atau blog, boleh cuba untuk melihat samada anda mempunyai ranking atau tidak. Hanya taipkan url laman web/ blog anda dalam kotak yang disediakan. Alhamdulillah, blog ini baru saja masuk dalam ranking Malaysia berkedudukan dalam lingkungan 40,000. Semoga anda juga berjaya!

Jika anda suka artikel ini, sila kongsikan ke media sosial seperti dibawah; 

Isnin, 20 Februari 2012

6 Langkah Mudah Elak Akaun Media Sosial Anda Dari Di Godam!

Anda selalu dengar rungutan rakan-rakan atau orang di sekeliling anda tentang akaun Facebook atau Twitter mereka di godam (hack) atau diubah pengisiannya. Berikut adalah antara langkah mudah untuk mengelakkan akaun anda dari di godam;

1) Jangan gunakan komputer di luar seperti cyber cafe atau PC rakan pejabat anda. Pastikan anda gunakan PC atau laptop anda sendiri sepenuhnya.

2) Jika anda menggunakan komputer selain komputer sendiri, sila LOGOUT sebelum menutup aplikasi Facebook.

3) Buang semua history atau cache dalam pelayar web (web browser) yang anda gunakan. Untuk buang, cari dalam menu setting pelayar web masing-masing seperti Firefox atau Chrome.

4) Gunakan kata laluan (password) yang berbeza antara akaun media sosial anda yang lain seperti Twitter & e-mel. Anda juga digalakkan menukar kata laluan dengan kerap.

5) Pasang antivirus dan spyware yang sesuai pada komputer anda.

6) Jangan buat musuh dengan sesiapa. Kenapa perlu orang lain hack akaun anda? :)

Jika anda suka artikel ini, sila kongsikan ke media sosial seperti dibawah;

Selasa, 14 Februari 2012

Permainan Telefon Pintar Angry Birds Kini Terbang Ke Facebook

gambar_angry_bird

Pengguna media sosial masa kini tidak dapat lari dari bermain permainan (games) tidak kira melalui telefon pintar mahupun komputer. Games merupakan salah satu aplikasi yang sangat popular selain berkongsi maklumat, video melalui blog, Facebook atau Twitter. Hari ini Rovio telah melancarkan permainan kegemaran ramai, Angry Birds yang boleh diboleh dimainkan terus melalui Facebook. Angry Birds adalah permainan yang selalunya dimainkan di telefon pintar ataupun tablet dengan sentuhan skrin menggunakan jari. Memandangkan Facebook merupakan platform media sosial yang paling ramai pengguna, Angry Bird telah melebarkan sayapnya dan terbang ke destinasi yang lebih luas.

Sedikit fakta mengenai Angry Bird : Di bangunkan oleh Rovio Mobile dari Finnish Computer Game Developer. Angry Bird mula dilancarkan untuk aplikasi iOS Apple pada Disember 2009. Sejak dari itu, lebih 12 juta jualan telah dicatatkan melalui App Store. Ia merupakan permainan yang paling laris sekali jualannya (bukan aplikasi percuma) yang kemudiannya juga boleh dimainkan dalam aplikasi skrin sentuh lain seperti Android dan Blackberry. Tahun demi tahun, permainan Angry Bird terus popular dengan pelbagai versi telah dibangunkan begitu juga dengan peringkat (level) yang semakin banyak. Tidak cukup dengan itu, Angry Bird telah menjadi rebutan produk-produk seperti beg & anak patung.

angry_bird_diFB

Permainan Angry Bird melalui Facebook ini telah dilancarkan di Jakarta hari ini dengan sedikit perbezaan dari aplikasi yang dimainkan di telefon pintar. Ia dapat dimainkan bersama dengan rakan Facebook anda yang lain serta bersaing mata dengan mereka. Burung-burung dalam Angry Birds Facebook pula mempunyai periangkat-peringkat kuasa yang lebih menarik untuk dimainkan. Anda boleh mencuba permainan ini di Facebook dengan klik pautan DISINI. Anda juga boleh melihat video pelancaran dengan menonton video dibawah. Pelancaran Angry Bird terbaru pasti akan memeriahkan lagi era media sosial. Namun harus diingat, skop fungsi media sosial sangat luas dan bukan sekadar untuk permainan sahaja.


*p/s - Minggu ini juga merupakan Minggu Media Sosial Malaysia yang berlangsung di Putra World Trade Center dari 13 hingga 17 Februari ini. Banyak aktiviti dan penyampaian maklumat mengenai media sosial di sana. Penulis pun sedang berkira-kira untuk ke sana. Maklumat lanjut boleh klik DISINI.

IKLAN PENAJA : Jangan lupa untuk melayari laman web fotografi penulis iaitu NahamPhoto : Perniagaan Fotografi Perkahwinan.

Sabtu, 11 Februari 2012

Apa Itu Google Plus? Adakah Ia Pengganti Facebook?

google_plus
Google memang terkenal dengan enjin pencari, e-mel gmail, blogger dan sebagainya. Google mempunyai pelbagai produk lain yang sering digunakan setiap hari seperti Google Maps. Anda mungkin pernah dengar mengenai Google Wave atau Google Buzz. Pernah mencubanya? Terkini muncul pula aplikasi baru iaitu Google Plus (atau Google +). Apakah itu Google +? Adakah ia berfungsi sebagai satu lagi media sosial baru seperti Facebook & Twitter? Masih ramai pengguna yang tidak mengenalinya dan tidak menggunakan Google +. Apakah keistimewaan yang ada dalam Google +? Adakah ia akan menjadi satu media sosial sehebat Facebook & Twitter? Mari kita buat sedikit kajian.

Mengikut wikipedia : Google+ integrates social services such as Google Profiles and Google Buzz, and introduces new services identified as Circles, Hangouts and Sparks. Google+ is available as a website and on mobile devices. Sources such as The New York Times have declared it Google's biggest attempt to rival the social network Facebook, which has over 800 million users. Google+ is considered the company's fourth foray into social networking, following Google Buzz (launched 2010, retired in 2011), Google Friend Connect (launched 2008, to be retired by March 2012) and orkut (launched in 2004, now operated entirely by subsidiary Google Brazil).
Mengikut kajian penulis sendiri setakat ini, Google + tidak banyak berbeza dengan Facebook. Namun terdapat beberapa fungsi dalam Google + yang menarik seperti Circle. Circle membenarkan pengguna menguruskan senarai rakan mereka dengan membahagikan mengikut kategori seperti keluarga, rakan & following. Walaupun Facebook juga boleh membuat demikian namun Circle sangat mudah untuk dikendalikan. Bayangkan jika anda mempunyai 2000 rakan dalam Facebook, anda perlu membuka seorang demi seorang untuk setkan samada ia keluarga, rakan atau kategori lain. Dengan Google +, anda hanya perlu drag & drop sahaja ke dalam Circle yang berkenaan.

circle_google_plus
Jika pengguna ingin menaip sesuatu status berkenaan keluarga, mereka hanya perlu memilih Circle yang sesuai seperti Family. Pengguna juga boleh memilih lebih dari 1 Circle untuk satu status. Oleh itu, jika contohnya anda ingin mengatakan sesuatu mengenai nenek anda, rakan kolej atau rakan kerja anda tidak perlulah membaca status tersebut. Ia sangat mudah dan anda dapat mengawal perkongsian anda agar tidak terlalu luas. Fungi-fungsi lain yang ada dalam Google + adalah Hangout iaitu penggunakan boleh bersembang menggunakan video secara berkumpulan. Instant upload pula membenarkan pengguna berkongsi gambar terus dari telefon pintar secara automatik.

Masih banyak lagi fungsi dalam Google + yang masih belum dikaji sepenuhnya oleh penulis. Tetapi penulis dapat rasakan yang Google + mampu menyaingi Facebook jika google terus memikirkan apa fungsi yang pengguna inginkan dalam media sosial mereka. Google + juga sesuai untuk mereka yang menggunakan telefon pintar ataupun tablet kerana semakin menarik untuk berkongsi maklumat. Penulis juga menggalakkan anda mencuba Google + sekarang dan rasakan sendiri bagaimana ia berfungsi. Jangan lupa untuk jemput (invite) penulis pula! :) Artikel akan datang, penulis akan menerangkan lebih lanjut bagaimana Google + sangat membantu dalam enjin pencarian. Tunggu...


* Jika anda suka artikel ini jangan lupa untuk kongsikan ke media sosial lain seperti butang-butang dibawah.

Rabu, 1 Februari 2012

Statistik Blog Harris Fadzilah Tahun 2011. Bagaimana Buat Statistik?

statistik blog

Seperti yang dijanjikan penulis akan membuat statistik dan rumusan mengenai blog "Rakan Media Sosial Anda" (RMSA) ini (yang dulunya dipanggil Mencipta Memori) untuk menilai sejauh mana pencapaian sepanjang tahun 2011. Setelah 4 tahun berada dalam industri blogging ini, blog RMSA ini telah mengalami pelbagai fasa dan yang terbaru mengubah konsep agar pengisian lebih fokus dan unik. Alhamdulillah, blog ini masih mampu bertahan dan tidak menjadi blog yang "bersawang" tanpa sebarang maklumat. Berikut merupakan ringkasan statistik yang telah diperolehi;


1) Jumlah keseluruhan posting : 45
2) Jumlah keseluruhan pengikut : 56
3) Bulan paling banyak posting : Januari, 8
4) Posting paling banyak ulasan : Medal Memori Maya 2010, 7
5) Ranking blog dalam Alexa.com : 5,432,946
6) Kata carian paling popular : Nike Ardilla, 19.07%
7) Paling ramai pelawat dalam 1 bulan : Disember, 2423 
8) Jumlah blog dipautkan dalam laman lain : 28
9) Jumlah pelawat baru : 10,522
10)Bilangan keseluruhan pelawat : 12,563

*Klik DISINI untuk statistik tahun 2010.

Rumusannya, penulis agak kecewa kerana tidak dapat menulis banyak posting tahun lepas kerana palbagai faktor seperti tahun pertama bekerja sendiri. Namun bilangan keseluruhan pelawat meningkat dari 10,132 tahun 2010 ke 12,563 tahun 2011. Jumlah pengikut dan pautan luar juga terus meningkat. Ini diharapkan akan berterusan pada tahun 2012 dan seterusnya. Ranking alexa.com juga telah diperbaiki dari berpuluh-puluh juta hingga mencapai 5,432,946 pada hujung tahun lepas. Peningkatan ini walaupun sedikit namun masih menunjukkan tanda positif untuk terus maju.

Bagaimana penulis memperolehi maklumat-maklumat ini? Selain membuat kiraan sendiri, ada beberapa cara untuk mendapatkan maklumat statistik blog atau laman web anda. Antaranya;

1) Memasukkan URL blog anda ke dalam alexa.com yang akan memberikan statistik seperti jumlah pelawat dan jumlah pautan anda yang dipautkan oleh laman web/ blog orang lain.

statistik alexa


2) Menggunakan aplikasi statistik percuma dari laman web lain. Anda boleh cari laman web tersebut seperti histats atau statcounter. Penulis juga pernah menulis mengenai laman web statistik ini dalam posting DISINI.

statistik blog rms


3) Jika anda menggunakan blogger, anda boleh melihat statistik blog anda dalam ruangan STATS pada palang control panel blogger anda.

statistik blogger

4) Menggunakan Google Analytic yang perlu dipasang pada lamanweb atau blog anda. Maklumat terperinci mengenai google analytic akan kami  berikan pada posting-posting akan datang.

Statistik sangat penting untuk melihat sejauh mana pencapaian dan kekuatan blog atau laman web anda. Melalui statistik juga, anda boleh membuat pelbagai perancangan terutama jika blog anda dalam bidang perniagaan. Sekurang-kurangnya anda tidak rasa 'syok sendiri' apabila melihat ramai pelawat membuka laman anda mencari maklumat. Teruskan berblogging dan meriahkan lagi arena media sosial yang semakin berkembang ini. Harapan penulis agar pembaca memperolehi sesuatu melalui artikel yang diberikan seterusnya menyokong usaha untuk menyampaikan maklumat.

*Jika anda suka artikel atau laman ini, apa salahnya untuk klik pada butang-butang yang disediakan untuk berkongsi maklumat :)