Selasa, 28 Februari 2012

Ranking 20 Laman Web Malaysia Yang Popular

ranking alexa

Sepertimana yang kita tahu, google adalah aplikasi web yang paling popular digunakan diseluruh dunia seperti e-mel gmail, google search engine dan google maps. Facebook dan Youtube pula menyusul di tempat ke-2 & ke 3 dalam ranking web paling ramai penggunanya. Namun ketiga-tiga laman web tersebut adalah laman web dari luar negara. Adakah anda tahu laman web dari Malaysia yang paling popular di internet? Mari kita lihat senarai ranking 20 laman web Malaysia yang popular ini (sehingga Februari 2012);


Apa yang penulis dapat rumuskan dari senarai ini adalah, laman web pengiklanan seperti Mudah, Lelong dan Job Street memang mempunyai ramai pengguna kerana mereka mencari maklumat yang diingini atau membeli barang atau mencari pekerjaan yang merupakan asas penting kehidupan. Selain itu laman web berita seperti Utusan, Berita Harian, The Star menunjukkan bilangan pembaca online semakin meningkat. Tidak ketinggalan Maybank & CIMB yang menunjukkan perbankan internet semakin luas digunakan.


Senarai ranking ini telah diambil dari laman web alexa.com dimana laman ini digunakan untuk melihat ranking dan statistik laman web seluruh dunia. Ranking dikira dari aspek bilangan pelawat, back link dan SEO. Jika anda mempunyai laman web atau blog, boleh cuba untuk melihat samada anda mempunyai ranking atau tidak. Hanya taipkan url laman web/ blog anda dalam kotak yang disediakan. Alhamdulillah, blog ini baru saja masuk dalam ranking Malaysia berkedudukan dalam lingkungan 40,000. Semoga anda juga berjaya!

Jika anda suka artikel ini, sila kongsikan ke media sosial seperti dibawah; 

Tiada ulasan: