Isnin, 1 Mac 2010

Jaga Makan?


Baru-baru ini penulis telah ke Johor Bahru untuk menguruskan beberapa perkara penting mengenai NahamPhoto & berjumpa kawan-kawan disana. Setibanya disana, penulis terus dijamukan dengan makanan western dan pelbagai lagi makanan-makanan menarik. Mengenangkan hajat untuk menjaga pemakanan, penulis hanya makan dengan kadar yang sederhana sahaja. Segala nafsu besar perlu diletakkan ketepi demi ingin mencapai target penulis.

Setiap hari penulis hanya makan sedikit nasi dan tidak akan sesekali menambah nasi. Penulis juga tidak mengamalkan minum air manis diwaktu malam. Penulis lebih suka makan buah-buahan dan minum air kosong dengan banyak. Tiap-tiap petang pula penulis akan bersenam dan seminggu sekali berjogging 5km. Begitulah amalan terkini penulis dan kini badan terasa lebih sihat dan dapat melakukan tugas dengan lebih bersemangat.

Ketika sedang makan di Kolej Komuniti Johor Bahru bersama Kaff, Anor & Mus

Sejak akhir-akhir ini penulis agak mengambil berat soal pemakanan. Dengan umur yang semakin meningkat, pemakanan yang baik adalah satu cara untuk kita menjaga kesihatan dimasa hadapan. Ditambah pula dengan senaman yang mencukupi, ia akan lebih membuatkan badan kita menjadi lebih sihat. Ada pelbagai pandangan mengenai soal pemakanan ini namun penulis mempunyai beberapa aspek yang selalu ditekankan seperti WAKTU PEMAKANAN.

Penulis tidak berapa kisah mengenai pukul berapa untuk sarapan tetapi penulis agak serius tentang waktu makan tengahari & malam. Kebiasaannya penulis perlu makan tengahari tidak lebih jam 2 petang & tidak lebih jam 8 untuk makan malam. Ini adalah jadual makan yang penulis amalkan. Lebih-lebih lagi sebelah malam, sangat tidak bagus untuk makan lewat malam apatah lagi untuk bangun diwaktu malam semata-mata untuk 'mengeteh'.


Makanan lazat seperti ini memang susah untuk ditolak. Kuatkah semangat anda untuk menjaga pemakanan?

Bagi penulis, jadual pemakanan seperti diatas adalah penting kerana mengikut kajian makanan akan hadam sepenuhnya dalam masa 2 jam bermakna ia akan bertukar menjadi tenaga dan sebagainya dalam masa 2 jam. Fakta ini telah digunakan oleh penulis semasa mengambil SPM dahulu dimana penulis akan makan malam jam 7 petang dan mula belajar jam 9 malam. Ia memang memberikan kesan yang positif kepada minda terutamanya kepada pelajar.

Dari segi kualiti kerja juga ada memainkan peranan. Contohnya jika penulis terlewat makan tengahari jam 3 petang, jam 1 tengahari perut sudah terasa lapar, 1-3 petang (2 jam) kerja sudah tidak produktif kerana kelaparan. Bila sudah makan jam 3 petang, perlu tunggu 2 jam lagi untuk kerja jadi produktif bermakna jam 5 petang dimana ia adalah waktu-waktu kemuncak untuk balik kerja. Ini bermakna waktu kerja yang berkualiti hanyalah dari jam 8-1 sahaja.


Chef of the day tempohari. Tq Syah atas masakan yang hebat!

Akhir kata, terpulanglah kepada pandangan masing-masing. Mungkin ada yang tidak setuju dengan apa yang penulis sampaikan dan mempunyai tabiat makan anda sendiri. Namun apa yang penulis sampaikan adalah berdasarkan pengalaman penulis sendiri selama ini. Jika anda inginkan kualiti dalam hidup anda, carilah cara dan 'teknik' yang betul yang boleh memberikan keputusan yang positif. Fikir-fikirkanlah...

*p/s - penulis dah dapat turunkan 3 kg bulan lepas dan terasa sangat sihat. Alhamdulillah...

3 ulasan:

erienz berkata...

aku ris dah turun 5kg...tp still nampak tembam...huhuhu

artakus berkata...

waaarghhh...kenapa la aku pi mersing hari tuh!!! T_T

cheekongsejuk berkata...

sokong kau la reds.. tp aku kenelah mkn byk & semua kene rasa.. kang teringat plak kat mknn tu.. kang meleleh plak anak aku bila kuar.. hehe..