Selasa, 6 Disember 2011

Bisnes Internet : Mengadap Komputer Rumah Pun Boleh Dapat Duit Ke?

Persoalan itu mungkin timbul di minda orang-orang lama yang tidak mengikuti perkembangan semasa. Bagi mereka hasil pendapatan hanya boleh didapati dengan keluar mencari pekerjaan atau mengeluarkan titik peluh sahaja. Bagi yang melakukan bisnes internet dari rumah pula, mungkin agak tidak senang jika orang-orang sebegini memandang mereka hanya duduk mengadap PC di rumah. Namun zaman dahulu sangat berbeza dengan sekarang dimana teknologi maju membolehkan kita menjana pendapatan hanya dari rumah.

Rasanya sudah lama penulis tidak menulis artikel mengenai bisnes internet. Disini ingin penulis kongsikan beberapa cabaran berkenaan dengan bisnes internet yang mana berdasarkan pengalaman 5 tahun menceburi bidang ini secara sambilan dan 1 tahun secara sepenuh masa. Walaupun dengan pengalaman yang tidak seberapa ini penulis cuba sampaikan beberapa info dengan harapan dapat membantu mereka yang baru ingin masuk ke dunia bisnes internet ataupun yang ingin terus memajukan bisnes mereka.

Penulis adalah salah seorang jurufoto perkahwinan yang menggunakan sepenuhnya media sosial yang ada sekarang. Bermula dengan promosi, berinteraksi dengan pelanggan sehingga lah berhubung memberi khidmat pelanggan, semuanya menggunakan teknologi internet. Media sosial memang banyak memudahkan tugas penulis selain dapat menjimatkan kos. Namun adakah ia semudah yang anda sangkakan? Setiap apa yang dilakukan pastinya ada cabaran. Disini penulis kongsikan cabaran-cabaran dengan membahagikan beberapa bahagian;

1) Persediaan Fizikal

Mengadap komputer terlalu lama pasti membuatkan mata anda sakit begitu juga dengan pinggang. Oleh itu pastikan anda membuat jadual waktu anda menggunakan komputer dan selitkan masa-masa untuk berehat. Badan anda perlu sihat untuk meneruskan kerja-kerja seterusnya.

2) Persediaan Mental

Kadangkala anda mengalami pelbagai masalah atau tidak dapat fokus dengan kerja. Ini akan membuatkan anda 'down' untuk melakukan kerja anda dirumah. Oleh itu anda kena naikkan semula semangat bekerja walau bagaimana cara sekali pun. Mental anda perlu kuat untuk menghadapi pelbagai cabaran.

3) Persekitaran Negatif

Ada juga terjadi dimana anda sudah bersemangat untuk bekerja tetapi persekitaran dirumah anda pula tidak membantu. Contohnya masalah-masalah keluarga, anak-anak yang membuat bising dan sebagainya. Anda perlu mencari altenatif suaya situasi seperti ini tidak akan mengganggu kerja anda.

4) Masa diganggu

Bekerja dirumah akan menyebabkan masa anda mudah diganggu. Contohnya ahli keluarga meminta tolong keluar menyelesaikan tugas lain. Ini kerana mereka tahu anda mempunyai banyak masa berbanding orang yang bekerja di pejabat. Oleh itu anda perlu menerangkan yang kerja anda juga mempunyai jadual yang perlu diikut.

5) Motivasi Tinggi

Ya, kerja sendiri memerlukan motivasi yang sangat tinggi. Jika anda lemah maka kerja anda selama ini menjadi sia-sia. Carilah sesuatu yang boleh menaikkan motivasi anda seperti mencari mentor dan menyertai seminar yang berkenaan. Minta sokongan daripada keluarga untuk memahami tugas anda.

usahawan internet reds
Fahami tugas usahawan internet ini sangat mencabar dimana mereka memerlukan lebih banyak masa dan tenaga dari mereka yang bekerja makan gaji.

Rumusannya, bekerja dimana-mana sekalipun mempunyai cabarannya tersendiri. Sebagai seorang usahawan internet anda perlu bijak mengatasi masalah ini. Jika anda rasa anda tidak sesuai bekerja dirumah, cari satu lokasi yang mempunyai persekitaran yang lebih positif atau memberi penjelasan kepada keluarga tentang pentingnya sokongan dalam menjayakan bisnes di rumah. Insya Allah jika penerangan yang diberikan jelas, maka orang lain tidak akan memandang serong lagi pada mereka yang bekerja mengadap komputer.

Tiada ulasan: