Rabu, 4 Ogos 2010

Kenangan Di Tambang
Sudah lama penulis tidak pergi ke kebun untuk mengambil buah-buahan. Sebenarnya kebun yang penulis maksudkan bukanlah milik penulis tetapi milik arwah Tok Ayah (sebelah emak) yang dijaga sejak dulu lagi. Kebun ini disebut atau lebih dikenali dengan "Tambang", terletak di Kampung Sarang Tiong, Kuala Rompin Pahang. Kebun ini tidaklah terlalu besar tetapi terdapat pelbagai jenis buah-buahan seperti manggis, duku, langsat dan sebagainya jika musimnya tiba.


Dahulu, jika musim buah-buahan tiba, penulis antara yang paling gembira sebab dapat pergi ke Tambang untuk makan buah-buahan. Jalan masuk ketika itu agak jauh dan perlu berjalan menyususi lorong didalam semak. Kadangkala jika musim hujan, lorong tersebut sangat berlecak dan pastinya akan mengotorkan kasut & seluar. Ketika ini jugalah makhluk yang bernama pacat akan suka singgah dikaki-kaki anda. Bagi penulis itu tidak menjadi masalah sangat.


Apabila sudah sampai dikawasan kebun, penulis akan memanjat pokok manggis untuk mengambil buah. Teringat ketika itu, penulis antara pemanjat yang handal dan tidak gayat untuk mengambil manggis. Tidak kira pokok mana, penulis akan memanjat tanpa rasa gerun melangkah dari satu dahan ke dahan yang lain. Cuma penulis teringat seorang pemanjat handal dimana dia dapat memanjat dengan lebih tinggi dari penulis tanpa rasa gerun iaitu arwah Mak Tok.Di kebun tersebut terdapat satu pondok yang dibina khas oleh Pak Long. Selalunya pondok ini adalah tempat rehat penulis dan sepupu-sepupu yang lain jika kesitu. Ia juga dijadikan tempat yang selamat dari serangan pacat. Selalunya ubat nyamuk dipasang dipondok tersebut dan kadangkala penulis bermain pondok-pondok dengan membawa bekalan makanan dan minuman. Arwah Tok Ayah juga selalu bermalam dipondok tersebut semasa hayatnya untuk menjaga kebun tersebut.


Tetapi itu dahulu dan kini banyak perkara sudah berubah. Jalan ke kebun sudah tidak sukar dan berhutan lagi yang mana bersebelahan dengan kebun sawit. Musim buah pula kadang-kala menjadi kadangkala tidak dan selalunya tidak semeriah zaman persekolahan dahulu. Namun, kenangan pergi ke Tambang tetap menjadi satu kenangan manis bagi penulis dan sepupu-sepupu yang lain. Baru-baru ini penulis telah ke sana untuk mengambil buah yang agak menjadi musimnya tahun ini.


*p/s - Cintailah buah-buahan Malaysia...

Tiada ulasan: