Khamis, 31 Disember 2009

Masa Pantas Berlalu...

Rasanya masa setahun tu berlalu dengan pantas. Beberapa jam lagi kita akan melangkah ke tahun baru dan yang pastinya ini adalah posting terakhir bagi tahun 2009. 1-2 hari ni penulis banyak membaca blog-blog yang lain atau status FB yang menceritakan azam tahun baru, kenangan tahun ini dan pelbagai lagi. Dalam kesibukan tugas, penulis coretkan juga sedikit berkenaan tahun yang akan kita tinggalkan ini.

Seperti biasa penulis juga telah memasang azam 2009 iaitu meningkatkan lagi usaha dalam bisnes & kerjaya. Pelbagai perancangan & strategi telah dilakukan sebelum tiba tahun baru. Semangat bekerja keras pula ditanamkan lagi agar dapat memenuhi perancangan yang telah diatur. Ini kerana penulis sahaja yang menanggung keluarga yang semakin besar, maka sesuatu harus dilakukan dizaman yang penuh mencabar ini.

Jika setahun yang lalu, penulis menyambut tahun baru dengan makan bersama Kaff & Artakus. Tiada apa yang menarik cuma makan-makan biasa sahaja. Namun selepas itu, penulis dapat rasakan, tahun 2009 penuh dengan pahit manisnya yang tersendiri. Pelbagai peristiwa suka duka telah dilalui. Banyak perkara telah dilakukan samada berjaya atau tidak dalam masa 365 hari tersebut. Bila diimbas kembali, memang sukar dipercayai.

Antara rentetan peristiwa yang diingati adalah melayan karenah Na'wa yang tangan bersimen akibat terjatuh di Plaza Angsana. Melihat Na'wa bersekolah buat kali pertama. Melawat nenek yan sakit di hospital Kuantan. Meraikan majlis perkahwinan Angah di Kuala Lumpur. Bercuti bersama keluarga di Melaka. Diherdik dikyalayak ramai semasa bertugas. Berhenti kerja setelah 6 tahun & akhirnya pulang semula ke kampung.

Diatas adalah antara peristiwa-peristiwa peribadi yang penulis lalui, belum lagi disenaraikan dalam urusan kerja dan bisnes. Walaubagaimana susah sekali pun, penulis dapat laluinya dengan baik dan alhamdulillah hampir semua telah berjaya. Penulis juga berterima kasih kerana disekeliling ramai rakan & keluarga yang memberi sokongan kepada penulis. Pengalaman itu memang mendewasakan seseorang insan dalam melalui kehidupannya.

Akhir kata, penulis harapkan agar anda semua berjaya memenuhi azam tahun ini dan seterusnya berusaha melaksanakan azam tahun hadapan. Kepada yang kurang berjaya, cuba lagi perbaiki pada tahun hadapan. Jangan biarkan ia membelengui hidup anda. Walau apapun azam anda, pastikan ianya memberikan hasil yang baik kepada diri anda, bangsa & agama. Selamat menyambut tahun baru 2010!

*p/s - posting yang akan datang, penulis akan paparkan statistik apa yang telah penulis lakukan sepanjang tahun ini. Insya Allah...

Tiada ulasan: